Despre

În ultimii ani suntem martorii unei intensificări ale situațiilor de urgență de tot felul, atât pe plan internațional cât și pe plan local. În astfel de situații limită câteva secunde pot schimba totul, iar reacția rapidă și educată a celor afectați este esențială pentru supraviețuire.

În acest context, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), instituţia care coordonează serviciile de intervenție de urgenţă din România, a demarat campania națională de informare publică „Fii pregătit” pentru a ajuta cetăţenii să înțeleagă mai bine riscurile şi pentru a-i informa asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru. Eforturile DSU din ultimii ani vin în adresarea obiectivelor tematice stabilite în planul de acțiune privind eficientizarea sistemului național de răspuns în situații de urgență și au o componentă integrată de digitalizare care facilitează informarea publică.

DSU are deja o aplicație mobilă (iOS / Android) și face eforturi proactive împreună cu instituțiile din subordine (ex: SMURD) pentru a informa, educa și conecta societatea românească la surse oficiale de informații privind situațiile de risc și de urgență.

Un pas următor pentru DSU a fost lansarea platfomei web centralizate, disponibilă la adresa fiipregatit.ro, ce va deveni sursa oficială de informații pentru publicul larg despre măsurile de siguranță, și reacție în caz de urgență.

Context

Departamentul pentru Situații de Urgență, în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și celelalte instituții coordonate, și-a propus încă de la înființare să informeze și să educe populația privind situațiile de risc și de urgență.

Fiipregatit.ro vine la momentul oportun și completează sistemul de informare, alarmare și avertizare al populației, pe care îl construim în acest moment.
DSU are deja o aplicație mobile, diponibilă atât pe iOS, cât și pe Android, protocoale de colaborare cu mass-media pentru alertare în caz de urgențe majore, iar în 2018 va începe să funcționeze și RO ALERT.

Toate aceste sisteme sunt complementare și au rolul de a crea o societate mai rezilientă.

Parteneri

CivicNet
CivicTech România este un start-up tech non-profit, non-guvernamental, pornit în primavara lui 2017 de ex-bursieri GovITHub, care împreună cu cei peste 600 de profesioniști din diverse domenii, și-au exprimat intenția de a face parte ca voluntari încă de la bun început din echipa extinsă a comunității Civictech România. Suntem un colectiv autonom, independent și deschis parteneriatului cu organizații publice, private și politice care ne împărtășesc viziunea și își doresc implementarea de soluții de digitalizare cu beneficii concrete, directe sau indirecte, pentru cetățeni și societate. Implicarea CivicTech România în proiect constă în realizarea platformei, pro bono (analiză, consultanță, design interfață și interacțiuni, programare functionalități și modul personalizat de administrare a conținutului, diferite tipuri de testări, securitate, comunicare/promo lansare). De asemenea, comunitatea va oferi suport, mentenanță și va propune constant imbunătățiri și funcționalități noi pentru platformă.
Fundația pentru SMURD
Fundația pentru SMURD este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2006, ca persoană juridică privată, non-profit, apolitică, independentă de orice altă instituție sau persoană. Promovând transparența și profesionalismul, Fundația pentru SMURD susține, prin toate proiectele dezvoltate, activitatea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD). Fundația funcționeaza independent, contribuind la formarea unui sistem integrat de asistență medicală, tehnică de urgență și prim ajutor puternic.Activitatea Fundației se desfășoară prin intermediul unor parteneriate durabile între instituții abilitate precum Ministerul Administrației și Internelor (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Unitatea Specială de Aviație), Ministerul Sănătății, administrațiile publice locale sau alte companii și organisme responsabile sau dornice să se implice în acest sens. Implicarea SMURD în proiect constă în suport pentru conținut și suport tehnic.
Electrica
Electrica este lider pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. Poziţia de top este susţinută atât de rezultatele economice, cât şi de o experienţă în domeniu ce se întinde pe aproape 120 ani. Implicarea Electrica în proiect constă în sprijin pentru promovarea platformei și furnizarea unor obiecte personalizate, cum ar fi rucsaci pentru situații de urgență.

Echipa

Ruxandra Mocanu – consultant independent de comunicare, voluntar în cadrul proiectului; manager de proiect, strategie de conținut și comunicare.

DSU
Valentin Popescu –  specialist în comunicare, este managerul de proiect din partea DSU și totodata s-a ocupat de centralizat, corectat, furnizat conținutul din platforma web.

CivicTech Romania

Ionuț Popa – UX / UI Designer, co-fondator CivicTech Romania, a coordonat acest proiect, a realizat partea generală de experiență a utilizatorului (să fie totul cât mai clar, ușor de folosit, prietenos, funcțional); de asemenea a creat interfața platformei și împreună cu ceilalți colegi din echipă a realizat partea de interacțiuni pentru utilizatorii acestei platforme.

Claudiu Ceia –  programator full-stack, co-fondator CivicTech Romania, a implementat design-ul și cerințele de UX și funcționalitate, a codat, implementat și coordonat dezvoltarea optimă a platformei, în conformitate cu specificațiile tehnice, asigurând partea de framework, funcționalități, accesabilitatea optimă de pe dispozitive mobile (lightweight), structurile de date pentru ghiduri și conținutul media, precum și funcționalitățile de Backup & Restore și Securitate Cibernetică. A asigurat coordonarea, dezvoltarea și implementarea tehnică a platformei, în strânsă coordonare cu coordonatorul de proiect, echipa internă și externă de lucru, precum și contribuțiile tehnice ale voluntarilor implicați în proiect.

Radu Voinea –  Backend developer, pus bazele proiectulului pe partea de backend, scris documentația inițiala (readme.md), contribuit cu idei în faza de design și development pentru a lansa în timp util un MVP.

Claudiu Antohi –  UI & UX Mobile Designer, s-a ocupat de crearea unor elemente grafice și adaptarea conținutului la platformele pentru dispozitive mobile.

Lucian Stuparu –  programator web, co-fondator CivicTech Romania, s-a ocupat de analiza tehnică și funcțională a proiectului.

Aplicația mobile DSU

Află primul despre alerte din trafic, avertizări meteo sau calamități naturale

Descarcă gratuit aplicația DSU!